Urheiluhieronta
URHEILUHIERONTA
Urheiluhieronta on pehmytkudoskäsittelyä, jossa käytetään monipuolisesti erilaisia hierontatekniikoita. Hieronnassa keskitytään kehon suorituskyvyn edistämiseen ja lihaksien toimintakyvyn parantamiseen. Tämä tapahtuu muun muassa hoitamalla nivelten liikkuvuuksia, vähentämällä kiputiloja, parantamalla lihasten hermotusta ja edistämällä palautumista. Hoidon aikana käsitellään lihaksien lisäksi niveliä, lievitetään mahdollisia kiputiloja ja rentoutetaan kehoa. Urheiluhieronnalla voidaan hoitaa tiettyä osa-aluetta tai kokonaisvaltaisesti koko kehoa.
Urheiluhieroja ottaa huomioon urheilijan sen hetkisen kisa- tai harjoituskauden vaatimukset ja tätä kautta huomioi urheilijan kehon tarpeet. Hierontaotteet ja -tekniikat toteutetaan aina asiakasta kuunnellen, yksilöidysti asiakkaan tarpeiden mukaan, joten urheiluhierontaan tullessa ei tarvitse olla kilpa- tai aktiiviurheilija.
Miten urheiluhieronta eroaa klassisesta hieronnasta?
Urheiluhierontaa käytetään lihaskireyksien hoitamisen ja liikerajoitusten parantamisen lisäksi maitohappojen poistoon ja viivästyneen lihasarkuuden (DOMS) poistoon, sekä palautumisen edistämiseen urheilusuorituksen jälkeen (katso myös “Klassinen hieronta”). Se mahdollisesti nopeuttaa loukkaantumisesta toipumista, jolloin sitä voidaan käyttää osana aktiivista kuntoutusta. Urheiluhieronta sisältää myös palauttavat ja valmistavat käsittelyt, sekä urheilu- ja kinesioteippaukset (katso myös “Kinesioteippaus”).
Urheiluhieronnan suurin ero klassiseen hierontaan on sen käyttötarkoitus. Urheiluhieronta keskittyy aina urheilusuorituksen parantamiseen ja käytettävät otteet valitaan harjoitus- ja kilpailukauden sekä urheilijan toiveiden mukaisesti. Muokkaavassa urheiluhieronnassa käytetään paljon poikittaisia otteita ja venytyksiä, joilla pyritään hoitamaan muun muassa rasituksen aiheuttamia kiinnikkeitä lihaksissa ja niiden kiinnityskohdissa.
Valmistava ja palauttava hieronta
Valmistavan käsittelyn tarkoituksena on aktivoida lihaksia urheilusuoritusta varten. Valmistavaa hierontaa käytetään enemmän, kilpailu- ja pelikauden aikana. Hieronta tehdään tyypillisesti aiemmin kilpailuviikolla tai vasta kilpailupaikalla. Kilpailupaikalla tehtävässä hieronnassa pyritään lihasten aktivoimisen lisäksi parantamaan nivelten liikeratoja lämmittelyn yhteydessä ja poistamaan kireydet mahdollisimman pienellä rasituksella, jotta jäntevyys (tonus) lihaksissa säilyisi. Kilpailupaikalla tehtävä hieronta onkin pituudeltaan vain 5-15 minuuttia. Kilpailuviikolla käsittely voi olla huomattavasti pidempi ja muokkaavampi. Tällöin on mahdollista myös hoitaa perusteellisemmin suoritusta haittaavia oireita, jolloin suorituskyky paranee ja loukkaantumisriski pienenee.
Palauttavalla käsittelyllä pyritään edesauttamaan palautumista. Palauttava käsittely tehdään urheilusuorituksen jälkeen ja sen tarkoituksena on tehostaa imunestekiertoa ja sitä kautta poistaa kuona-aineita lihaksista. Hierontaan kuuluu rauhalliset sivelyt, sekä ravistelut ja siinä käsitellään kehoa laajasti. Tarvittaessa voidaan keskittyä myös urheilusuorituksessa eniten rasittuneisiin lihasryhmiin. Käsittelyaika on tyypillisesti 15-30 minuuttia.