FASKIAKÄSITTELY

FASKIAKÄSITTELY

Faskia eli lihaskalvo ympäröi lihaksia ja muita pehmytkudoksia yhdistäen eri kehonosat toisiinsa, samalla se antaa keholle ryhdin ja muodon. Pitkäaikaisissa jännitystiloissa faskia ei pääse rentoutumaan ja se voi aiheuttaa kivun ja kireyden tuntemuksia, sekä virheasentoja.

Faskiakäsittely kohdistuu lihaksia ympäröiviin lihaskalvoihin, joita kutsutaan faskioiksi. Hoidossa keskitytään koko kehon toimintaan ja pyritään helpottamaan lihaskalvojen kireyksistä johtuvia oireita, kuten lihasväsymystä.

Miten faskiakäsittely eroaa klassisesta hieronnasta?

Faskiatekniikat eroavat paljon klassisen hieronnan tekniikoista. Faskiakäsittely on venytyshieronta tyyppistä, jossa venytetään voimakkaasti ihoa, jolloin paineen, kitkan, sekä venytyksen aiheuttama kudosstimulaatio edistää paranemista ja mekaanisesti rikkoo kiinnikkeitä. Hermoston reaktiot faskiakäsittelyn kannalta ovat oleellisia hoidon kannalta. Faskiassa sijaitsee valtava määrä hermopäätteitä ja faskiakäsittelyllä voidaan näiden kautta vaikuttaa keskushermostoon laskemalla sen vireystilaa ja edistämällä parasympaattisen hermoston (lepohermosto) toimintaa. 

Faskiakäsittely perustuu faskian eri kerrosten välisen liukumisen normalisointiin, mikä on edellytys tehokkaalle lihasten toiminnalle ja täysipainoiselle harjoittelulle. Kerrosten välissä oleva hyaluronihappo toimii kudosten niin sanottuna liukasteena. Liikkumattomuus, ylikuormitus, tulehdukset tai arpikudokset voivat aiheuttaa hyaluronihapon sitkostumisen tai vähenemisen, joka johtaa faskian liike- ja toimintahäiriöihin. 

Miten faskian liike- ja toimintahäiriöt oireilee?

Faskian liike- ja toimintahäiriöt voivat johtaa huonoon koordinaatioon ja nivelliikkuvuuden rajoituksiin. Toimintahäiriö mahdollisesti aktivoi kipuhermopäätteet ympäröivästä faskiasta ja voi johtaa lopulta kipuun. Kivun paikantaminen voi olla haastavaa, vaikka kipu tuntuisi polven nivelessä syy useinkin onkin niveltä ohjaavissa faskioissa. Esimerkiksi akillesjänteen kivussa hoidettavia alueita saattaa olla selässä, pakarassa ja/tai polven seudulla. Haastattelun, liiketestien ja faskiapisteiden käsin tunnustelun perusteella valitaan hoidettavat alueet.

Toimintahäiriön oireita: 

  • Voimantuoton aleneminen
  • Estynyt nivelten liikerata
  • Leikkausarpi
  • Lihasheikkoutta
  • Lihastyön nopea väsyminen
  • Lihasjännitys
  • Koordinaatio ongelmat
Poistaa kiinnikkeitä
Lisää joustavuutta
Previous
Next