Fysioterapia
FYSIOTERAPIA
Fysioterapia on terapiaa, jolla voidaan ylläpitää sekä parantaa liikkumista ja toimintakykyä. Vamma, kipu, sairaus, toimintahäiriö tai ympäristötekijät saattavat vaikuttaa heikentävästi liikkumis- tai toimintakykyyn. Fysioterapeutti on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö ja kuntoutusalan ammattilainen.
Milloin hakeutua fysioterapiaan?
Yleisimpiä syitä hakeutua fysioterapiaan on kipu tai vaiva, joka vaikuttaa arkeen. Kipu voi haitata harrastusta, työtä tai joskus jopa ihan kaikkea tekemistä arjessa. Kipu vaikuttaa liikkumisen sujuvuuteen ja saattaa muuttaa liikkumistapaamme. Jos liikkumisemme muuttuu yksipuolisemmaksi tai varovaisemmaksi, saattaa siitä aiheutua lisää vaivoja ja kipuja. Esimerkiksi yökipu estää palautumista ja paranemista ja vaikeuttaa arjessa sekä harrastuksissa jaksamista. Krooninen kipu on pitkäaikaista kipua, joka on saattanut jäädä päälle, vaikka alkuperäinen kivun aiheuttaja olisikin jo parantunut.
Yleisimpiä syitä hakeutua fysioterapiaan ja kivun mahdollisia aiheuttajia ovat:
- Selkäkipu (venähdys, jumi, kivun aiheuttama muutos liikkumisessa ja selän käytössä)
- Niskakipu (huono työasento, niskaa tukevien lihasten vähäinen aktivaatio)
- Polvikipu kävellessä, juostessa tai rappusissa (heikkoudet lihasvoimassa, polven linjausten ongelmat, puolierot, nilkan liikkuvuusongelmat, hyppääjän polvi, juoksijan polvi, nivelrikko eli artroosi, polven vammat)
- Lonkkakipu (lantion alueen lihasten heikkoudet, nilkan tai lonkan liikkuvuusongelmat)
- Olkakipu (olkanivelen liikerajoitukset, hartiarenkaan lihasten epätasapaino, lapaluun lihasten epätasapaino)
- Rannekipu tai käsivarren kipu (tenniskyynärpää, golfkyynärpää, rannekanavan ahtauma, rannemurtuma, lihasten ylirasitus)
- Jalkapohjan kipu (plantaarifaskiitti, pohkeen ylikuormitus tai jumi, nilkan ja jalkaterän toiminnalliset ongelmat)
- Akillesjänteen kipu (akillesjänteen tendinopatia, pohkeen lihasten ylikuormitus tai jumi, kantapään kiputilat)
- Päänsärky (niskan ja hartioiden lihasten jumit ja ylikuormitustilat, niskanikamien aliliikkuvuus)
Mitä fysioterapeutti tekee?
Your Bodyn fysioterapeutti selvittää asiakkaan tilanteen haastattelun, testien ja tutkimusten avulla. Fysioterapiakäynnillä hoitokeinoja ovat mm. terapeuttinen harjoittelu sekä manuaalinen ja fysikaalinen terapia (Katso myös “Urheiluhieronta” ja “Klassinen hieronta”).
Fysioterapeutti laatii tavoitteen fysioterapiajaksolle yhdessä asiakkaan kanssa ensikäynnin löydösten ja asiakkaan tilanteen mukaan. Tavoitetta voidaan päivittää fysioterapiajakson edetessä asiakkaan toivomusten ja uusien löydösten perusteella. Hoidon tehoa ja etenemistä seurataan vastaanotolla uusien testien ja tutkimusten avulla. Löydösten ja etenemisen perusteella suunnitelmaa päivitetään, jolloin varmistetaan hoidon jatkuvuus.
Fysioterapia koostuu asiakkaan käynneistä Your Bodyn klinikalla sekä fysioterapeutin antamista ohjeista, joita asiakas toteuttaa omatoimisesti suunnitelman mukaan kotona ja arjessaan. Suunnitelman ja ohjeet asiakas saa halutessaan kuvina ja videoina omaan puhelimeensa tai sähköpostilla.